Recepty

Kuřecí wrapy

Jak je možné, že někdo dokáže vymyslet vlastní recept? Že někoho napadne tak geniální věc, které dokáže potěšit téměř všechny smysly, jako je trojobal? A nejen to vymyslet, ale jak je možné, že to i funguje?

Jednou jsem se snažila spojit kombinaci hermelín, salát, brusinky, balzamico a olivový olej a… no… nedělejte to… Hermelín se přilepil na listy salátu, které vlivem balzamica dostaly nezdravou barvu. V podstatě jediná poživatelná věc byly brusinky, které se ale nedají považovat za večeři.

Máma mi říkala, že ona takhle občas vymyslí nějaké jídlo ze surovin, které jí prostě zbydou v ledničce… tak já nevím, no… mám tam hořčici, půlku citrónu a vajíčko… (nechci předbíhat, ale možná jsem vás právě vyděsila, že z těchto 3 surovin jsou ty kuřecí wrapy… Nejsou! Nebojte!).

Přemýšlela jsem nad tím a upadala do depresí, že ze mě nikdy nebude ta skvělá kuchařka, která dokáže uvařit z ničeho naprosto famózní věc. Než jsem si uvědomila, že i já jsem už vymyslela vlastní recept!

Recept na kuřecí wrapy!

Hlavní ingrediencí je tedy (překvapivě) kuřecí maso a tortilly.

Co se kuřete týká, používám kuřecí prsa a nedávno jsem objevila, jak je udělat tak, aby měla mnohem více chuti. (je možné, že se jedná o standardní postup při restování a já jsem jen objevila Ameriku… také je možné, že je to z kulinářského hlediska zavrženíhodný přístup… těžko říct…). Cibulku, kterou osmažíme, než na ni dáme dělat maso, necháme krásně zezlátnou – do takové podoby v jaké ji chceme mít v závěru – po tom, co dáme na pánev maso, cibulka už se moc nedodělá. Na ni pak přihodíme kuřecí prsa nakrájená na kostičky a restujeme tak dlouho, než jindy bílé kousky masa dostanou zlatavou barvu cibulky. Kromě barvy totiž chytnou i něco málo z její chuti – maso je pak chuťově výraznější a má až lehce nasládlou chuť právě té cibulky.

Co se tortill týká, nabízí se zde až otřepaná fráze: „A ty tortilly jsou domácí?“ Ne, nejsou… ale když tak nad tím přemýšlím, asi bych se o ně mohla pokusit… postup ale raději sama vymýšlet nebudu. Jestli se k jejich výrobě odhodlám, určitě zde bude odkaz na článek… pokud čtete tuto větu, ještě stále se odhodlávám…

Recept:

2 porce

Ingredience:
– 250g kuřecích prsou
– 3 cherry rajčata
– kousek papriky (klidně ten odřezek z vršku papriky, který se tak neuvěřitelně špatně krájí na vzhledné kousky)
– hrst ledového salátu
– střední cibuli
– lžíci oleje
– 75g řeckého jogurtu
– česnek (množství dle jeho síly)
– pepř
– sůl
– 2 tortilly

Postup:
1. Nejprve oloupejte a nakrájejte cibulku. Může být klidně na větší kousky – v tomto jídle není pouze jako podklad pro udělání masa, ale její zřetelná chuť je důležitá i pro chuť wrapu. Rozehřejte pánev, přidejte lžíci oleje a cibulku restujte do zlaté, až mírně nahnědlé barvy.
2. Mezitím si očistěte kuřecí prsa a nakrájejte na zhruba stejné menší kostky (cca 1 centimetr). Díky menším kouskům masa, ho budete mít větší šanci nalézt v každém soustu. Také se pak lépe balí v tortille. Očištěné a nakrájené maso osolte (cca půl lžičky soli) a restujte na cibulce tak dlouho, dokud se od ní maso neobarví do zlatavého nádechu.
3. Než se udělá maso, nakrájíme zeleninu. Rajčata a papriku na drobné kousíčky. Je to podobné jako s masem – čím menší budou, tím spíše budou v každém soustu a lépe se pak budou balit. Salát naopak může být spíše větší, nebude mít tolik tendenci vypadávat.
4. V mističce smícháme řecký jogurt, špetku soli a špetku pepře a česnek (zatím 2 stroužky). Vše smíchejte, ochutnejte a případně přidejte ještě česnek podle chuti.
5. Tortillu dáme na velkém talíři do mikrovlnky na 1 minutu. Díky ohřátí změkne a lépe se balí. Poté ji potřeme dresinkem, doprostřed dáme salát, rajčata, papriky a kuřecí maso a zabalíme. Nejprve přehneme roh blíže k sobě, poté jednu stranu, druhou stranu a je to!

Není to sice bœuf bourguignon, ale je to můj první recept! (Ano, jsem natolik smělá, že to nazývám receptem 😀 )

Dobrou chuť!

(foto je ilustrativní – že jsem stvořila recept jsem si uvědomila až po tom, co jsme jídlo snědli… )

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *